Kasztanowiec zwyczajny powszechnie występujący w Polsce (popularny kasztan) to niezwykle cenna roślina dla ziołolecznictwa. Do sporządzania preparatów wykorzystywane są kora z młodych gałązek, kwiaty, a zwłaszcza niedojrzałe owoce.
Wzmacnia naczynia krwionośne
Najcenniejszym składnikiem kasztanowca jest escyna, która uszczelnia naczynia włosowate, zapobiega ich rozszerzaniu i pękaniu. Z tych względów zalecany jest dla osób z cerą naczynkową i cellulitem. Może być stosowany doustnie i zewnętrznie w formie kremów i maseczek.
Działanie przeciwzakrzepowe
Wyciągi z kasztanowca rozrzedzają krew, zwiększają jej przepływ, zmniejszają lepkość. Takie działanie poprawia przepływ krwi w żyłach i zapobiega powstawaniu zakrzepów, poprawia krążenie. Zalecany jest w leczeniu hemoroidów, zakrzepowego zapalenia żył.
Nieżyt żołądka i jelit
Garbniki zawarte w kasztanowcu działają rozkurczowo na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, mają także właściwości przeciwzapalne.
Obrzęki
Okłady z kasztanowca mają właściwości ściągające, zmniejszają opuchliznę w przypadku stłuczeń, zwichnięć oraz obrzęki ciężkich nóg.
Oparzenia i odmrożenia
Właściwości przeciwzapalne i poprawiające krążenie wykorzystywane są w leczeniu lekkich oparzeń i odmrożeń.
Zapobiega żylakom
Escyna zawarta w owocach kasztanowca zapobiega rozciąganiu naczyń żylnych, poprawia ich elastyczność i nie dopuszcza do ich deformacji.
Najczęściej kasztanowiec wykorzystywany jest do sporządzania wyciągów, ale także tabletek, maści i żelów. Więcej informacji o kasztanowcu zwyczajnym i innych leczniczych ziołach znajdziesz na Lekinatury