Menu
kasztanowiec

Kasztanowiec – 6 różnych zastosowań

0 Comments


Kasztanowiec zwyczajny powszechnie występujący w Polsce (popularny kasztan) to niezwykle cenna roślina dla ziołolecznictwa. Do sporządzania preparatów wykorzystywane są kora z młodych gałązek, kwiaty, a zwłaszcza niedojrzałe owoce.

Wzmacnia naczynia krwionośne

Najcenniejszym składnikiem kasztanowca jest escyna, która uszczelnia naczynia włosowate, zapobiega ich rozszerzaniu i pękaniu. Z tych względów zalecany jest dla osób z cerą naczynkową i cellulitem. Może być stosowany doustnie i zewnętrznie w formie kremów i maseczek.

Działanie przeciwzakrzepowe

Wyciągi z kasztanowca rozrzedzają krew, zwiększają jej przepływ, zmniejszają lepkość. Takie działanie poprawia przepływ krwi w żyłach i zapobiega powstawaniu zakrzepów, poprawia krążenie. Zalecany jest w leczeniu hemoroidów, zakrzepowego zapalenia żył.

Nieżyt żołądka i jelit

Garbniki zawarte w kasztanowcu działają rozkurczowo na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, mają także właściwości przeciwzapalne.

Obrzęki

Okłady z kasztanowca mają właściwości ściągające, zmniejszają opuchliznę w przypadku stłuczeń, zwichnięć oraz obrzęki ciężkich nóg.

Oparzenia i odmrożenia

Właściwości przeciwzapalne i poprawiające krążenie wykorzystywane są w leczeniu lekkich oparzeń i odmrożeń.

Zapobiega żylakom

Escyna zawarta w owocach kasztanowca zapobiega rozciąganiu naczyń żylnych, poprawia ich elastyczność i nie dopuszcza do ich deformacji.

Najczęściej kasztanowiec wykorzystywany jest do sporządzania wyciągów, ale także tabletek, maści i żelów. Więcej informacji o kasztanowcu zwyczajnym i innych leczniczych ziołach znajdziesz na Lekinatury

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *