Menu

Jaki wybrać olej kokosowy?

0 Comments

Olej kokosowy święci właśnie swoje tryumfy. Sama używam go w kuchni i w łazience i szczerze polecam go każdemu. Problem jednak rodzi się przy wyborze – przetestowałam parę różnych marek i mogę spokojnie powiedzieć: olej olejowi nierówny.

Rafinowany czy nierafinowany olej kokosowy?

Podstawowa różnica pomiędzy olejami pochodzi z faktu, że część z nich jest rafinowana, a część nie. Zasadniczo olej kokosowy jest jedynym na świecie, na który proces rafinacji nie działa zbyt negatywnie. Najważniejszy składnik oleju – kwas laurynowy, będący też ważnym składnikiem mleka matki, nie ulega rozkładowi podczas oczyszczania oleju w trakcie rafinacji.

Jak rozróżnić olej rafinowany i nierafinowany?

Kupując olej kokosowy należy dokładnie skupić się na lekturze etykiety. Oleje nierafinowane oznaczane są właśnie jako: nierafinowany, Virign, non-refined. Bardzo ważne: oleje bio także mogą być rafinowane. Zazwyczaj oleje nierafinowane są o połowę droższe od normalnych. Różnią się nieco konsystencją od swojej tańszej wersji: naturalny olej kokosowy jest bardziej kremowy i delikatniejszy, ma mniej grudek. Świeży olej kokosowy, niepoddany żadnej obróbce ma żółtawy kolor.

Generalnie producenci mogą stosować różne sztuczki mające poprawić w naszych oczach „jakość” danego oleju. Nie dajmy się nabrać na różnego rodzaju określenia, jak „naturalny”, „świeży” lub „100% eko” jeśli na opakowaniu nigdzie nie ma słowa o tym, że olej jest nierafinowany – najprawdopodobniej takim nie jest.

Rafinowany czy nierafinowany? To zależy, co z olejem kokosowym chcesz robić

Jednak to, czy kupimy olej rafinowany czy nierafinowany zależy także od przeznaczenia.

Olej kokosowy rafinowany – świetnie nadaje się do gotowania, smażenia oraz do produkcji domowych środków czyszczących (jak np. domowa pasta do zębów). Jest to także lepszy wybór dla osób, które nie przepadają za zapachem kokosa, a chcą skorzystać ze zdrowotnych korzyści oleju.

Olej kokosowy nierafinowany – idealny do spożywania na surowo (np. w deserach) oraz do pielęgnacji.

Olej kokosowy – zapachowy czy bezzapachowy

Generalnie, olej kokosowy nierafinowany ma intensywniejszy zapach kokosa, rafinowane są najczęściej bezzapachowe. Można jednak dostać także oleje virgin, pozbawione zapachu w wyniku procesu parowania. Wspomnę także, bo spotkałam się już z taką praktyką, że niektórzy producenci, by „poprawić” swój produkt – perfumują go. Informację o tym można znaleźć na opakowaniu – małym druczkiem.

Olej kokosowy – z punktu ceny

Jeśli nie mamy za wiele kasy – spokojnie możemy kupić olej rafinowany. Różnica jest naprawdę niezauważalna, a korzyści z używania oleju kokosowego są tak duże, że szkoda z niego rezygnować.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *